Dijital Platformların Televizyon Dünyasındaki Yükselişi: Geleneksel Yayıncılığın Sonu Mu Geliyor? | Gamesfrm.com
🛡️
Moderatör Alımları Başladı
Forum yönetim ekibimize katılmak ister misin? Başvurular şu anda açık.
Başvur
Reklam Alanı   Reklam Alanı
Meyhane2   Reklam Alanı

Dijital Platformların Televizyon Dünyasındaki Yükselişi: Geleneksel Yayıncılığın Sonu Mu Geliyor?

DeriN

Yönetici
Yönetici
Haber Editörü
Sosyal Editör
Son yıllarda televizyon izleme alışkanlıklarında köklü değişiklikler yaşanıyor. Dijital platformlar, özellikle Netflix, YouTube ve Disney+ gibi devler, geleneksel TV kanallarının ekranlarını hızla ele geçiriyor. TV başında geçirilen sürenin neredeyse yarısının artık dijital platformlar tarafından tüketilmesi, bu dönüşümün en önemli göstergelerinden biri.

Netflix CEO’su Ted Sarandos’un birkaç yıl önce dile getirdiği gibi, dijital yayınlar, sadece geleneksel TV kanallarıyla değil, aynı zamanda YouTube gibi diğer internet tabanlı platformlarla da rekabet içinde. Bu durum, izleyicilerin zamanlarını hangi platforma ayıracakları konusunda adeta bir savaşı işaret ediyor. Netflix, YouTube, Twitch ve benzeri platformlar, içerik üretimi ve izleyici kitlesini büyütme konusunda birbirleriyle kıyasıya bir rekabetin içine girmişken, geleneksel TV kanallarının izleyici sayıları ise giderek düşüyor.

images

Dijital Yayınlar, Televizyon Ekranlarını Ele Geçiriyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde izlenme oranlarını takip eden Nielsen tarafından yayımlanan son rapora göre, 2024 Aralık ayında dijital platformların toplam TV izleme süresindeki payı yüzde 43.3’e yükseldi. Bu oran, bir yıl önceye göre yaklaşık 7 puanlık bir artış gösteriyor. 2023 Aralık ayında ise dijital platformların payı yüzde 35.9 civarındaydı. Bu hızlı artış, dijital yayıncılığın TV izleme alışkanlıklarını ne denli dönüştürdüğünü ortaya koyuyor.

Söz konusu artış, özellikle YouTube’un TV ekranlarında daha fazla yer bulmasıyla dikkat çekiyor. 2024’ün Aralık ayında YouTube’un TV izleme süresindeki payı yüzde 11.1’e çıkarak yeni bir rekora imza atarken, Amazon Prime Video da izlenme oranını yüzde 4’e yükseltmeyi başardı. Bu artışlar, yıl sonu tatillerinin etkisiyle daha da belirginleşmiş durumda.

Netflix ve Max'in Performansındaki Artış

Netflix, Aralık ayında TV izleme süresinin yüzde 8.5'ini kontrol etti. Bu oran, platformun şimdiye kadar elde ettiği en yüksek seviyelerden biri olarak kayda geçti. Netflix’in bu başarısında, özellikle “Squid Game” dizisinin ikinci sezonunun yayınlanmasının etkisi olduğu düşünülüyor.

Öte yandan, HBO Max’in yeniden markalaşarak “Max” adını almasının ardından, platformun izlenme oranları önemli bir sıçrama yaptı. Aralık ayında Max, TV izleme süresindeki payını bir önceki aya göre yüzde 18 artırarak dikkatleri üzerine çekti. Max’in izleyici kitlesi, Netflix ve Amazon Prime Video’nun gerisinde olsa da, bu hızlı artış, platformun geleceği adına umut verici.

Geleneksel TV Kanallarının Zorluğu

Dijital platformların hızla yükselmesi, geleneksel televizyon kanallarını ciddi şekilde tehdit ediyor. TV kanallarının izleyici kitlesi, dijital platformların sunduğu esneklik, zengin içerik çeşitliliği ve on-demand (talep üzerine) yayın özellikleri karşısında giderek küçülüyor. Nielsen’in verileri, dijital platformların payının daha da artacağını ve geleneksel yayıncılığın gerilemeye devam edeceğini gösteriyor.

İzleyiciler, TV başında geçirdikleri süreyi daha fazla dijital platformlara ayırarak, televizyonun sunduğu geleneksel içeriklere kıyasla daha kişiselleştirilmiş ve özgürce seçebilecekleri içeriklere yöneliyor. Bu durum, gelecekte televizyon ekranlarında dijital platformların daha fazla hakimiyet kuracağına dair güçlü bir işaret.

Gökkuşağı

Asistan
Asistan
Gerçekten bu kadar hızlı değişim beklemiyordum. Eskiden TV’de geçirdiğim zamanı hatırlıyorum da, şimdi neredeyse hiç bakmıyorum.

mnLy

Moderatör
Moderatör
Bence tamamen doğru bir tespit. Artık kimse TV izlemiyor. Hangi diziyi ne zaman izleyeceğim diye düşünmeme gerek kalmıyor, Netflix’e girip anında izliyorum.

Çılgın Türk

Seviye 13
Üye
Bence bu tamamen internetin gücüyle alakalı. Her şey online ve istediğin zaman, istediğin yerde izleyebiliyorsun.

CieL

Seviye 9
Üye
TV’de bir şey izlerken reklamlar yüzünden deli oluyordum, dijital platformlarda reklam yok. Hem de istediğim diziyi/filmi seçebiliyorum, bu çok büyük avantaj.

PaTRoN

Seviye 11
Üye
Bunu görünce şaşırmadım aslında. Zaten çoğumuz artık "daha fazla seçenek, daha fazla özgürlük" diyoruz. Kimse sabah saat 7’de kalkıp TV izlemek istemiyor. Netflix, Disney+, YouTube bence gerçekten hayatımızın bir parçası oldu.

Nisa34

Seviye 4
Üye
Gerçekten TV izlememek için çok sebep var.

Tugce

Seviye 5
Üye
Bana sorarsanız, aslında TV izlemek çok kısıtlı bir deneyim. Dijital platformlar hem içerik çeşitliliği hem de esneklik açısından çok daha iyi.

Kardelen34

Seviye 3
Üye
Bunun ne kadar doğru olduğunu fark ettim geçen hafta, birkaç gün TV izlemeden geçirdim ve fark ettim ki hiç eksikliğini hissetmedim.