Her Şey mi, Herşey mi? Doğru Yazımı ve Kullanımı | Gamesfrm.com
🛡️
Moderatör Alımları Başladı
Forum yönetim ekibimize katılmak ister misin? Başvurular şu anda açık.
Başvur
Reklam Alanı   Reklam Alanı
Meyhane2   Reklam Alanı

Her Şey mi, Herşey mi? Doğru Yazımı ve Kullanımı

Eagle

Gelecek Güzel Günler...
Yönetici
Haber Editörü
Grafiker
Türkçede en sık karşılaşılan yazım hatalarından biri de "her şey" ve "herşey" ayrımıdır. Peki, doğru kullanım hangisidir? Bu yazımızda TDK kurallarına uygun olarak "her şey" yazımını, örnek cümlelerle ve sık yapılan yanlışlarla açıklıyoruz.

"Her Şey" mi, "Herşey" mi?​

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre doğru yazım "her şey" şeklindedir. Yani iki kelime arasında boşluk bırakılmalıdır.

Yanlış yazım şekli olan "herşey" günlük hayatta sık görülse de, resmi yazışmalarda ve akademik metinlerde kabul edilmez.

Yazım Kuralı Nedir?​

"Her şey", belgisiz bir isim tamlamasıdır. Buradaki "her" belgisiz sıfat, "şey" ise isimdir. Bu nedenle kelimelerin ayrı yazılması gerekir.

Doğru Kullanım Örnekleri:

• Her şey yolunda gidiyor.
  • Her şey güzel olacak.
  • Her şey hazır.
  • Her şey tamamlandı.
Yanlış Kullanım Örnekleri:

• Herşey yolunda
  • Herşeyi unuttum
  • Herşeyden habersiz
  • Herşeye yetişemedim

Sık Yapılan Yazım Hataları​

Birçok kişi, "her şey" kelimesini birleşik yazarak yanlış kullanım yapmaktadır. Bu yazım hataları özellikle sosyal medya, mesajlaşma ve hızlı yazma sırasında yaygındır.

Yanlış Kullanımlar:

• herşey
  • herşeyi
  • herşeye
  • herşeyden
Doğru kullanımda her zaman kelimeler ayrı yazılmalıdır. Bu, yazınızı hem doğru hem de daha anlaşılır kılar.

Doğru Kullanımıyla Örnek Cümleler​

• Her şey planlandığı gibi ilerliyor.
  • Her şeyi kontrol ettim.
  • Her şeyin zamanında yapılması önemli.
  • Her şey için teşekkür ederim.
Bu örnekler, yazım hatalarından kaçınarak Türkçe’yi doğru kullanmanıza yardımcı olur.

Özetle, Türkçede doğru kullanım "her şey" şeklindedir. Her zaman kelimeler arasında boşluk bırakılmalı, birleşik yazımdan kaçınılmalıdır. Böylece hem yazım kurallarına uygun olur hem de mesajınız daha anlaşılır hale gelir.