Yıllardır milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen Windows 10, artık yolun sonuna geldi. Microsoft, 14 Ekim 2025 itibarıyla Windows 10’un resmi desteğini sonlandırıyor. Peki bu tarihten sonra ne olacak? Güvenlik güncellemelerini almaya devam etmenin ücretsiz bir yolu var mı?
Bu yazımızda, Windows 10 desteğinin bitmesi sonrası sisteminizi korumanın yollarını ve 1 yıl daha ücretsiz güvenlik güncellemesi almanın adımlarını detaylıca anlattık.
Bu da demek oluyor ki, Windows 10 kullanıcıları artık siber tehditlere karşı daha savunmasız hale gelecek. Ancak Microsoft, kullanıcıların hemen Windows 11’e geçmeye mecbur kalmaması için bir alternatif sunuyor: Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU).
Normalde bu hizmet ücretli olsa da, Microsoft Windows 10 kullanıcılarına ilk yıl için ücretsiz erişim hakkı tanıyor. Yani birkaç adımı izleyerek 1 yıl daha Windows 10 için güvenlik güncellemelerini almaya devam edebilirsiniz.
Bunu kontrol etmek için:
Ayarlar > Sistem > Hakkında yolunu izleyin.
Eğer sürümünüz güncel değilse, Windows Update üzerinden son güncellemeleri yükleyin.
Bunu anlamak için kullanıcı adınızın altında “Yönetici” yazıp yazmadığını kontrol edin.
Aksi takdirde, kaydolma işlemi sırasında hatalarla karşılaşabilirsiniz.
Giriş yaptıktan sonra “Bu cihazı Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri’ne ekle” ifadesini göreceksiniz.
“Cihaz Ekle” seçeneğine tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Artık bilgisayarınız, 1 yıl boyunca ücretsiz güvenlik güncellemelerini almaya devam edecek.
Yeni işletim sistemi, performans ve güvenlik açısından Windows 10’a göre çok daha gelişmiş durumda.
Ancak eski bilgisayarlar için Windows 10 ESU seçeneği, geçici ama güvenli bir çözüm sunuyor.
Bu fırsatı değerlendirerek hem sisteminizi koruyabilir hem de yeni işletim sistemine geçmeden önce hazırlık yapabilirsiniz.
Unutmayın: Windows 10 artık resmen sona eriyor, ancak doğru adımları takip ederek bir yıl daha güvenlikten ödün vermeden kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda, Windows 10 desteğinin bitmesi sonrası sisteminizi korumanın yollarını ve 1 yıl daha ücretsiz güvenlik güncellemesi almanın adımlarını detaylıca anlattık.
Windows 10 Desteği Ne Zaman Bitiyor?
Microsoft, uzun süredir yaptığı açıklamalarda Windows 10’un destek süresinin 14 Ekim 2025’te biteceğini duyuruyordu. Bu tarihten sonra işletim sistemi çalışmaya devam edecek olsa da, güvenlik yamaları, hata düzeltmeleri ve sistem güncellemeleri otomatik olarak yayınlanmayacak.Bu da demek oluyor ki, Windows 10 kullanıcıları artık siber tehditlere karşı daha savunmasız hale gelecek. Ancak Microsoft, kullanıcıların hemen Windows 11’e geçmeye mecbur kalmaması için bir alternatif sunuyor: Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU).
Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) Nedir?
Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (Extended Security Updates - ESU), Microsoft’un desteği sona ermiş işletim sistemleri için sunduğu özel bir programdır. Bu program sayesinde kullanıcılar, belirli bir süre boyunca kritik güvenlik yamalarını almaya devam edebilir.Normalde bu hizmet ücretli olsa da, Microsoft Windows 10 kullanıcılarına ilk yıl için ücretsiz erişim hakkı tanıyor. Yani birkaç adımı izleyerek 1 yıl daha Windows 10 için güvenlik güncellemelerini almaya devam edebilirsiniz.
Windows 10’da 1 Yıl Daha Güncelleme Almak İçin Yapmanız Gerekenler
1. Bilgisayarınızı Güncel Tutun
İlk adım olarak, sisteminizin en son Windows 10 sürümüne sahip olduğundan emin olun.Bunu kontrol etmek için:
Ayarlar > Sistem > Hakkında yolunu izleyin.
Eğer sürümünüz güncel değilse, Windows Update üzerinden son güncellemeleri yükleyin.
En güncel sürümü kullanmak, Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri’ne sorunsuz şekilde katılmanızı sağlar.
2. Yönetici Hesabıyla Giriş Yapın
Güncelleme işlemleri için yönetici yetkilerine sahip bir hesapta oturum açmanız gerekir.Bunu anlamak için kullanıcı adınızın altında “Yönetici” yazıp yazmadığını kontrol edin.
Aksi takdirde, kaydolma işlemi sırasında hatalarla karşılaşabilirsiniz.
3. Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri’ne Kaydolun
Ardından, şu adımları izleyin:- Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik menüsüne gidin.
- “Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU)” seçeneğini bulun.
- “Şimdi Kaydol” butonuna tıklayın.
4. Microsoft Hesabınızla Oturum Açın
Kayıt işlemi sırasında sizden Microsoft hesabınızla giriş yapmanız istenecek.Giriş yaptıktan sonra “Bu cihazı Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri’ne ekle” ifadesini göreceksiniz.
“Cihaz Ekle” seçeneğine tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Artık bilgisayarınız, 1 yıl boyunca ücretsiz güvenlik güncellemelerini almaya devam edecek.
Windows 10 Kullanıcıları Ne Yapmalı?
Her ne kadar bu yöntem size ek 12 ay güvenlik sağlasa da, uzun vadede Windows 11’e geçiş yapmanız önerilir.Yeni işletim sistemi, performans ve güvenlik açısından Windows 10’a göre çok daha gelişmiş durumda.
Ancak eski bilgisayarlar için Windows 10 ESU seçeneği, geçici ama güvenli bir çözüm sunuyor.
Acele Etmeden 1 Yıl Kazanın
Microsoft, Windows 10 kullanıcılarına ek süre tanıyarak geçiş sürecini yumuşatıyor.Bu fırsatı değerlendirerek hem sisteminizi koruyabilir hem de yeni işletim sistemine geçmeden önce hazırlık yapabilirsiniz.
Unutmayın: Windows 10 artık resmen sona eriyor, ancak doğru adımları takip ederek bir yıl daha güvenlikten ödün vermeden kullanabilirsiniz.