Secure Boot Nedir, Neden Önemlidir?
Secure Boot, bilgisayarınızın yalnızca güvenilir yazılımlarla başlatılmasını sağlayan bir güvenlik özelliğidir. Özellikle günümüzde hile koruma sistemleri, UEFI tabanlı güvenlik, kernel seviyesinde çalışan anti-cheat yazılımlar gibi gelişmelerle birlikte oyuncuların da sıklıkla karşılaştığı bir gereklilik hâline gelmiştir. Battlefield 6 gibi bazı modern oyunlarda Secure Boot’un aktif olması zorunlu hâle geldi.Peki Secure Boot nasıl açılır, hangi adımları izlemek gerekir? Bu yazıda, adım adım Secure Boot’u nasıl etkinleştireceğinizi ve olası sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı detaylıca anlatıyoruz.
Secure Boot Açma İşlemi (Adım Adım Anlatım)
Secure Boot’u aktif hale getirmek için ilk olarak bilgisayarınızın BIOS/UEFI ayarlarına girmeniz gerekiyor. İşte izlemeniz gereken temel adımlar:1. BIOS’a Giriş Yapın
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Açılış sırasında BIOS ekranı gelene kadar DEL, F2, ESC veya F10 tuşlarından birine basın. Bu tuş anakart markanıza göre değişebilir.
- BIOS arayüzü karşınıza geldiğinde bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
2. UEFI Modunu Aktif Edin
- BIOS menüsünde genellikle “Boot”, “Security” veya “Authentication” sekmesi altında yer alan Secure Boot seçeneğini bulun.
- Eğer bu seçenek pasif görünüyorsa, önce OS Type ayarını “Windows UEFI Mode” olarak değiştirin.
3. CSM (Legacy Boot) Özelliğini Devre Dışı Bırakın
- Secure Boot’un çalışabilmesi için CSM ya da Legacy Boot modu kapalı olmalıdır.
- BIOS’ta CSM Support veya Legacy Boot ayarını “Disabled” konumuna getirin.
4. Secure Boot'u Etkinleştirin
- Artık Secure Boot seçeneğini “Enabled” olarak değiştirebilirsiniz.
- Değişiklikleri kaydedin ve BIOS’tan çıkarken ayarların kaydedilmesini sağlayın.
- Bilgisayar yeniden başladığında, Secure Boot artık aktif olacaktır.
Anakart Markalarına Göre Secure Boot Ayar Yerleri
Her anakart üreticisinin BIOS arayüzü farklılık gösterebilir. İşte en çok kullanılan markalara göre Secure Boot seçeneğinin konumu:| Marka | BIOS Tuşu | Secure Boot’un Bulunduğu Yer |
|---|---|---|
| ASUS | F2 / DEL | “Boot” sekmesi altında |
| HP | ESC / F10 | “System Configuration” |
| Lenovo | F1 / F2 | “Security” veya “Boot” |
| DELL | F2 | “Boot” sekmesi |
| Acer | F2 | Supervisor şifresi gerekli olabilir |
Not: Acer modellerinde Secure Boot’a erişim için önce BIOS’a şifre koymanız gerekebilir. Bu işlem “Set Supervisor Password” kısmından yapılabilir.
Windows Üzerinden BIOS’a Ulaşmak (Alternatif Yöntem)
Bazı kullanıcılar BIOS’a manuel olarak ulaşmakta zorlanabiliyor. Windows 10 veya Windows 11 kullanıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek BIOS’a kolayca girebilirsiniz:- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma yolunu izleyin.
- “Gelişmiş Başlangıç” bölümünde “Şimdi Yeniden Başlat” seçeneğine tıklayın.
- Bilgisayar yeniden başlayacak ve bir mavi ekran çıkacaktır.
- Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler > UEFI Donanım Ayarları yolunu takip edin.
- Bilgisayarınız BIOS modunda açılacaktır. Buradan yukarıda anlattığımız Secure Boot ayarlarını yapabilirsiniz.